Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΛΙΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ

Ανοιχτή επιστολή Ελληνικών Οργανώσεων και Φορέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΛΙΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ


Νέα Νομοθεσία της Ε. Ε. για την εμπορία σπόρων. Μια απειλή για τη βιοποικιλότητα (πήγη)
Πάρε μέρος στην προστασία της αγροτικής βιοποικιλότητας, των τοπικών ποικιλιών και των δικαιωμάτων των αγροτών
Ενημερώσου σχετικά:
Εντός του 2013 αναμένεται η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού κανονισμού για την εμπορία σπόρων και το νομικό πλαίσιο για τις τοπικές ποικιλίες. Καθώς τους τελευταίους μήνες η δημοσιοποίηση προσχεδίων έχει δώσει μια πρώτη γεύση των γραμμών που θα διέπουν την νομοθεσία, οι οργανώσεις και τα δίκτυα διατήρησης σπόρων επισημαίνουν τον εμφανή κίνδυνο για τη Βιοποικιλότητα και Διατροφική Ασφάλεια, μέσω των περιορισμών που θα εντείνονται από γραφειοκρατικές και οικονομικές αγκυλώσεις, ως προσαρμογή στις απαιτήσεις της βιομηχανίας σπόρων (για περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Τα νεώτερα είναι πως η Γενική Διεύθυνση Υγείας & καταναλωτών (DG SANCO) έχει καταθέσει μια πρόταση για την νέα νομοθεσία η οποία αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την αγροτική κληρονομιά και την ελευθερία των Αγροτών και των Σπόρων.
Από 26 Απριλίου μέχρι τις 6 Μαΐου 2013 οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τοποθετηθούν σχετικά με την πρόταση της DGSANCO. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία καθώς εάν η πλειοψηφία των 14 Επιτρόπων καταψηφίσει την πρόταση, αυτή θα αποδυναμωθεί σημαντικά.
Σήμερα 26 Απριλίου 2013 το Πελίτι μαζί με άλλες οργανώσεις και φορείς έστηλε την παραπάνω ανοιχτή επιστολή προς την Ελληνιδά επίτροπο κ. Μ. Δαμανάκη.



Επιπλέον χρήσιμο υλικό:

Ανοιχτή επιστολή Ευρωπαικών Οργανώσεων προς το Ευρωκοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους Επίτροπους

Ανοιχτή επιστολή σχετικά με τις συγκρούσεις συμφερόντων με τη βιομηχανία σπόρων



ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
ώστε να μην περάσει μια νομοθεσία που θα παραβιάσει θεμελιώδη Δικαιώματα των Αγροτών και των Σπόρων:
1. Γράψε στην Ελληνίδα επίτροπο Μ. Δαμανάκη και ζήτησε να καταψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσει στις 6 Μαΐου 2013 η DG SANCO
Στείλε την επιστολή σου στα παρακάτω email της κα. Δαμανάκη και των βοηθών της
maria.damanaki@ec.europa.eu, Androulla.PAPADOPOULOU@ec.europa.eu, Natalia.MANAS-SENTIS@ec.europa.eu
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/damanaki/contact/commissioner/index_en.htm
Το κείμενος της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ των οργανώσεων και φορέων σε μορφή που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στις δικές σας επιστολές.

2. Συνυπέγραψε την Πανευρωπαική εκστρατία Ενάντια σε μια Ευρωπαϊκή νομοθεσία που ευνοεί την βιομηχανία σπόρων ΠΡΟΣΟΧΗ! αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και υπογράψετε, πρεπει να εκικυρώσετε την υπογραφή σας στο email που θα σας έρθει.



3. Επικοινώνησε με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπούν την Ελλάδα
και απαίτησε να πιέσουν ώστε να μην περάσει η πρόταση της DGSANCOκαι μια νομοθεσία που απειλεί την αγροτική βιοποικιλότητα και τις παραδοσιακές ποικιλίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου