Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ανταλλαγή Ντόπιων Σπόρων και Φυτών




Λίγα Λόγια…

    Εμπνευστής μας για τις γιορτές Ανταλλαγής ντόπιων σπόρων και φυτών είναι η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι που μας δάνεισε την ιδέα.
 Με την υποστήριξη του Πελίτι και του καθένα από εμάς, μπορούμε σήμερα να ελπίζουμε ότι θα σωθούν για να καλλιεργηθούν οι παλιές ντόπιες ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών ,κ.ά. Ότι θα διατηρήσουμε την βιοποικιλότητα της περιοχής, της χώρας.
 Κάνουμε επίσης ένα βήμα για να διατηρηθεί η ελευθερία των σπόρων , η αυτάρκεια και η αυτονομία των καλλιεργητών.
   Έτσι σκεφτήκαμε να φιλοξενήσουμε μια τοπικού χαρακτήρα συνάντηση. Να γνωρίσουμε γείτονες, χωριανούς, καλλιεργητές από άλλα χωριά και πόλεις της Εύβοιας. Να μοιραστούμε χωρίς την μεσολάβηση χρημάτων, σπόρους που έχουμε μαζέψει από το μποστάνι μας, τις εμπειρίες μας για τις καλλιεργητικές προσπάθειές μας, τις απόπειρες αναγέννησης ντόπιων ποικιλιών, τα προβλήματα που έχουμε με τα ζωύφια…Να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, να εκφράσουμε τη χαρά για την καλλιέργεια  της γης, να ακούσουμε συμβουλές από παλιούς καλλιεργητές, γεωπόνους, κ.ά.
Ένας  σπόρος που μοιράζεται ,φροντίζεται, μεγαλώνει ,καρπίζει ,ξαναδίνει σπόρους. Δίνει μαθήματα αλληλεγγύης, συνεργασίας, βαθύτερης αγάπης και αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας.
   Ένας σπόρος είναι η αρχή για τον κήπο ,το μποστάνι. Η γιορτή είναι η αρχή της γνωριμίας με την διαδικασία Ανταλλαγής. Και η Ανταλλαγή είναι μέρος του κύκλου της Ζωής. Είναι ο κύκλος που πρέπει να ζήσουμε, όχι να αρπάξουμε. Είναι η Ανταλλαγή –Προσφορά που μοιραζόμαστε. Είναι ο Σπόρος που θα φυτέψουμε για να δώσουμε και σ άλλους. Κρατάμε τους σπόρους που μπορούμε να φυτέψουμε ,στον χώρο που έχει ο καθένας μας.
   Είναι ο κάθε Σπόρος με την ιστορία του , η Απάντηση στο γιατί γίνεται η γιορτή . Μοιραστείτε τον.

Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε με την παρουσία σας,
Καλές και φωτεινές Ανταλλαγές.

 malamapefki@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου