Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σπορείο κηπευτικών


Το να μεγαλώσεις τα φυτά σου  από σπόρο, είναι κάτι πολύ όμορφο και δε χρειάζεται να φοβόμαστε να το προσπαθήσουμε.  Εξάλλου,  αν δεν τα καταφέρουμε, έχουμε καβάτζα. Θα πάμε και θα αγοράσουμε έτοιμα φυτά. Όπως έκανα κι εγώ δηλαδή πέρσι ( και πρόπερσι …)
Ο σπόρος θα φυτρώσει,( γιατί αυτή είναι η δουλειά του)  αρκεί να έχει κάποιες ευνοικές συνθήκες.
  • χώμα μαλακό και πλούσιο σε κάποια απαραίτητα στοιχεία
  • νερό, όταν και όσο πρέπει
  • σωστή θερμοκρασία.
Το χώμα πρέπει να είναι αφράτο και μαλακό. Υπάρχουν στο εμπόριο έτοιμα μιγματα , ειδικά για σπορεία , και ακόμα καλύτερα, με οργανικά υλικά , χωρίς προσθήκες χημικών υγρών λιπασμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ένα καλό χώμα για την αρχή του φυτού μας.
Λογικά , σε ένα ειδικό για σπορεία χώμα, θα περιέχονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ιχνοστοιχεία για την βρεφική ηλικία του φυτού μας.
Μπορούμε βέβαια στην πορεία , να χρησιμοποιήσουμε , μέσα στο νερό που θα ποτίζουμε, και κάποιο οργανικό λίπασμα, όπως εκχύλισμα τσουκνίδας, και κάποιων άλλων φυτών, ή και εκχύλισμα από φύκια, που το βρίσκουμε και στο εμπόριο. Ειδικότερα το εκχύλισμα φυκιών, δείχνει να είναι πλήρης τροφή για τα φυτά , αν και έχω την εντύπωση, πως και η τσουκνίδα , δεν πάει πίσω.
Προσωπικά, ποτίζω με νερό , στο οποίο προσθέτω και ελάχιστο …εκχύλισμα τσουκνίδας , που έμεινε από περσι, αλλά και φυκιών,που αγόρασα από το εμπόριο. Ελάχιστο πάντα, γιατί το πολύ φαί, δεν κάνει καλό , ούτε στα φυτά.
Το νερό , φαίνεται πως είναι καλύτερα να το ψεκάζουμε, με ένα μικρό ψεκαστήρι , και όχι να το ρίχνουμε.
Προτιμώ να ρίχνω λίγο νερό  συχνότερα, παρά αρκετό νερό για μερικές μέρες. Γενικά, ο σπόρος και τα μικρά φυτά, δε θέλουν ούτε πολύ νερό, αλλά ούτε και ξηρό χώμα. Την έχω πατήσει και με τους δύο τρόπους. Λίγο νεράκι, με ένα ψεκαστήρι, για να πάει παντού, μία φορά την μέρα, νομίζω πως είναι καλά.
Ο σπόρος μέχρι  να βλαστήσει, θέλει  ζέστη, χώμα και υγρασία. Μία θερμοκρασία, γύρω στους 15-20 0C , νομίζω πως είναι καλή , για τα περισσότερα είδη φυτών. Δεν έχουν όλα τα φυτά βέβαια, τις ίδιες απαιτήσεις, ούτε τις ίδιες ανάγκες, και δε βλασταίνουν όλα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Μέχρι να βλαστήσει , ο σπόρος μπορούμε να έχουμε τα σπορεία μας, είτε αυτά είναι τελάρα με χώμα είτε γλάστρες, είτε κυπελλάκια, είτε ότι άλλο, ακόμα και σε σκοτεινό μέρος(πχ σε ένα υπόγειο , ή σκεπασμένα με χαρτόνια , πλαστικά, …)
Μόλις όμως ξεπροβάλει το βλαστάρι, από κει και πέρα, το φυτό θέλει φως. Μπορούμε να το βάλουμε αν δεν υπάρχει άλλη λύση, ακόμα και μπροστά από  ένα φωτεινό παράθυρο. Αλλιώς το βάζουμε στο θερμοκήπιο, ή σε κάποια άλλη μικρότερη κατασκευή με γυαλί, ή πλαστικό , η οποία θα προστατεύει τα φυτά μας από το κρύο, αλλά θα τα επιτρέπει να λιάζονται.
Θα πρέπει να έχουμε το νου μας , ώστε να μην έχουμε και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πάνω από τους 30 βαθμούς , δημιουργούνται πολλά προβλήματα, ξεραίνεται το χώμα και κάνει κρούστα,  και ευνοούνται πολλές αρρώστιες.
Είναι κάποιες λεπτές ισσοροπίες που πρέπει να σεβαστούμε. Τα φυτά  θέλουν  “φαί” (λίπανση), νερό και ζέστη, αλλά όχι με υπερβολές.  Βασικότερο  συστατικό επιτυχίας, είναι φυσικά  η αγάπη μας και η φροντίδα μας!
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα “άχρηστα” υλικά, για να φτιάξουμε σπορεία. Τελάρα από το μανάβη , φελιζόλ από τον ψαρά, κυπελλάκια από γιαούρτι, κουτιά νεσκαφε, …, ….,….Απλώς να μη ξεχάσουμε να κάνουμε τρύπες από κάτω, για να μπορεί να φεύγει το νερό.
Ένας τρόπος είναι να ρίξουμε όλα τα σπόρια σε ένα τελάρο γεμάτο με χώμα, και όταν μεγαλώσουν λίγο τα φυτά , να τα μεταφυτεύσουμε ένα ένα, σε μικρά δοχεία.
Ειδάλλως , μπορούμε εξαρχής να βάλουμε τα σπόρια μας στα μικρά δοχεία. Αν είναι μεγάλοι οι σπόροι, π.χ. κολοκύθα, πεπόνι, …βάζουμε ένα ή δύο. Αν είναι μικροί οι σπόροι, βάζουμε 4-5. Αυτό , γιατί λογικά, δε θα πιάσουν όλοι. Στην πορεία , θα κρατήσουμε μόνο ένα φυτό, το πιο “δυνατό” μέσα σε κάθε κυπελλάκι.
Για λόγους ευκολίας, τα κυπελλάκια, για να μην τα κουβαλάμε ένα ένα, τα βάζουμε μαζί, σε ένα τελάρο.  Αφού φτιάξει ο καιρός , και έρθει η ώρα τους , θα τα μεταφυτεύσουμε στην τελική τους θέση.
*Όλα τα παραπάνω, είναι προσωπικές εκτιμήσεις, από την μικρή μου μέχρι τώρα εμπειρία, και τα λίγα σχετικά βιβλία που έχω διαβάσει. Δεκτή κάθε παρατήρηση! Το  σπορείο, είναι ακόμα σε εξέλιξη. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι άλλο, ή να επισημάνει ένα λάθος, ευπρόσδεκτος.

 http://skalistiri.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου