ΣΚΟΥΝΤΕΡΙ 2013

Των Βαΐων στην γιορτή στον Πύργο στο Σκουντέρι. Από τις 10 το πρωί άρχισε να φτάνει κόσμος και να περιφέρεται στα περίπτερα. Ανάμεσα στις τρείς εκκλησίες, το μεσαιωνικό πύργο, κάτω από ελιές και κυπαρίσσια είχαν στήσει οι συμμετέχοντες τα περιπτερά τους. Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και τα περίπτερα στήθηκαν σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο για να μπορούν οι επισκέπτες να κινούνται άνετα. Στην είσοδο δυο γραφεία με εθελοντές έδιναν τα εισιτήρια και εξηγούσαν στους επισκέπτες πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Αριστερά το πρώτο περίπτερο ήταν του Συλλόγου της Λούτσας με μπάμιες αξεφλούδιστες για να βγάλουν τον σπόρο μόνοι τους, όσοι πάρουν. Με φρέσκα σκόρδα φετινά που πρέπει να ξεραθούν και να φυτευτούν τον Οκτώβρη, όπως εξηγούσαν στον κόσμο. Και επίσης με σακουλάκια σπόρων καλαμποκιού, ποικιλίες πεπονιών, ξερά φασόλια και άλλα. Απέναντι ακριβώς ήταν το περίπτερο του Συλλόγου Θεολόγου. Είχαν στο πλάι έκθεση αγροτικών εργαλείων, την ιστορία του λαδιού και πολλά μπουκαλάκια λάδι για να μοιραστούν στον κόσμο. Ένα φυτώριο μαύρης ντομάτας και τα ξερικά Κύθνου έφυγαν τα πρώτα δέκα λεπτά. Πάνω από 1000 φυντάνια πεπονιών ( μουκέικο, χειμωνιάτικο, μυρωδάτο) και καρπουζιού(το παλιό καλό καρπούζι). Τα κυρίως θέματα σπόρων ήταν τα τσεργιώτικα κουκιά και το τοπικό ρεβύθι. Η τοπική ομάδα Εύβοιας του ΠΕΛΙΤΙ είχε το περίπτερό της στο κεντρικό σημείο της εκδήλωσης. Οι 2000 ντοματιές που έφερε ο Θεόφιλος από την Φλώρινα ήταν σε περίοπτη θέση. Πολλά φυντάνια και αμέτρητα σακουλάκια μοιράστηκαν στο κόσμο, ενώ ο Άκης σε τακτά χρονικά διαστήματα έκανε επιδείξεις διάφορων αγροτικών εργαλείων. Ο Αντώνης Σαμαρτζής ένας από τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης ήταν παντού και στήριζε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Στην άλλη είσοδο το περίπτερο του Συλλόγου Καθενών. Παρουσίασε τον αργαλειό, μοίρασε σαπούνια, κρασί Καθενών, μοίρασε σπόρους και πολλά άλλα πράγματα Αυτό όμως που έκλεψε την παράσταση και επισκίασε τα πάντα ήταν οι εκπληκτικές παραδοσιακές γεύσεις που σέρβιραν στο περίπτερο τους. Θέμα συζήτησης για πολύ ώρα από όσους δοκίμασαν . Δίπλα από την εκκλησία ήταν το περίπτερο του Συλλόγου Πάλιουρα. Με ντόπιο γνήσιο κριθάρι και το περίφημο ξερικό πεπόνι. Επίσης, με μελιτζάνες ντόπιες και πολλούς άλλους σπόρους. Μπροστά το καλαίσθητο περίπτερο του Συλλόγου Πισσώνα. Προϊόντα και αμέτρητοι σπόροι από τον πιο εύφορο κάμπο της περιοχής. Κέρναγαν τον κόσμο και με το κέφι τους ήταν η καλύτερη παρέα. Αριστερά του πύργου ήταν ο Σύλλογος Καμπιών. Ειδικότητα τους η περίφημη φάβα Καμπιών. Μοίρασαν σπόρους αλλά την σέρβιραν και μαγειρεμένη. Ο σύλλογος παρουσίασε και την εκπληκτική έκθεση των ενδημικ ών φυτών της Δίρφης της κυρίας Σαραντέα. Επίσης μοίρασαν ανάμεσα σε όλα τα άλλα και σπόρους από την καμπιώτικη λυρίτσα. Σύλλογος Στενής: Πάνω από 600 βαζάκια μελιού Στενής πρόσφερε ο σύλλογος σε επισκέπτες, έδωσε φάβα και ξερικά φασόλια. Mαγείρεψαν πάνω από 2000 μερίδες ρεβυθόριζο και πρόσφεραν άφθονο κρασί. Πιο δίπλα ο Σύλλογος Στροπόνων με το παλιό καλό Στροπονιάτικο φασόλι και πολλές άλλες εκπλήξεις. Χειροποίητες καταστάσεις με απίστευτες γεύσεις. Στην πίσω πλευρά του πύργου ο Τάσος Ντεγιάννης που μοίρασε αρωματικά φυτά, κομπόστ, σαπούνια, ιπποφαές και άλλα φυτά δυναμικών καλλιεργειών. Δίπλα η επίδειξη του καταπληκτικού χειρόμυλου. Λίγο πιο πέρα η παρέα του Βασίλη Δαφνή και του Αγάπιου μοίραζαν μύρτιλα και σχεδόν όλα τα άλλα φυτά των νέων δυναμικών καλλιεργειών. Λίγο πιο πέρα ο Ηλίας Τσαμπαρδούκας μοίραζε στέβιες και εξηγούσε στον κόσμο ότι πρόκειται για την καλλιέργεια του μέλλοντος. Εκεί άρχισαν να φθάνουν και τα πρώτα δυσάρεστα νέα. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και από τις δυο εισόδους έφταναν τα δυο χιλιόμετρα και κάποιοι δεν μπορούσαν να περπατήσουν τόσο πολύ και γύριζαν πίσω. Στον χώρο της εκδήλωσης μίλαγαν αργότερα για 4-5 χιλ. πού πέρασαν καθ όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι διοργανωτές που ρώτησα δεν ήξεραν να μου πούν. Το μόνο που ήξεραν ήταν ότι ένα τέταρτο πριν την έναρξη της εκδήλωσης δηλ. έως τις 11:15 κόπηκαν 1750 εισιτήρια. Η προσέλευση από ότι είδα σταμάτησε μόνο μετά τις 3 το μεσημέρι. Αλήθεια ποιος θα το περίμενε; Στις 11:30 ξεκίνησε η εκδήλωση. Τον λόγο πήρε ο εμπνευστής αυτής της εκδήλωσης Γιάννης Μητάκης. Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον κόσμο, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας μίλησαν για τα κακά της παγκοσμιοποίησης. Ακολούθησαν τρείς ομιλητές του ΠΕΛΙΤΙ με κύριο ομιλητή τον Άκη Αντωνιάδη επικεφαλής της τοπικής ομάδας Εύβοιας. Ακολούθησαν ομιλίες από τον Αντώνη Δαφνή και τον Αγάπιο για το μύρτιλο και ο Ηλιας Τσαμπαρδούκας για την στέβια. Από κει και ύστερα άρχισε και επίσημα το άνοιγμα των περιπτέρων αν και λόγω της πίεσης του κόσμου πολλά περίπτερα μοίραζαν πράγματα αρκετή ώρα πριν . Γίναμε μάρτυρες πολλών φορτικών και κάπως αγενών συμπεριφορών ευτυχώς από πολύ λίγους επισκέπτες . Τα παιδιά των περιπτέρων τους αντιμετώπισαν με πολύ ψυχραιμία μεγάλη ευγένεια και χαμόγελο αν και δεν θα έπρεπε. Συγχρόνως στον χώρο της εκδήλωσης γίνονταν διάφορες επιδείξεις. Στο περίπτερο του Θεολόγου είχαν θέμα τον τραχανά, των Καθενών ο αργαλειός, η Μαρία η Σκαρλή έφτιαχνε σαπούνι και πολλά άλλα που δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω. Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασε η Βάσω Μελά. Έκανε ένα σύντομο ιστορικό περίγραμμα της περιοχής και έδωσε τον λόγο στην Μαρία Τουλούμη, πρόεδρο του Συλλόγου του Θεολόγου η οποία και παρουσίασε την χορωδία του χωριού .Τραγούδησαν δημοτικά τραγούδια του χωριού και εισέπραξαν το χειροκρότημα όλων. Ακολούθησε ένα καταπληκτικό δρώμενο για το ψωμί από τον σπόρο έως να φθάσει στο τραπέζι μας. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους συλλόγους Στενής, Στροπόνων ,Καθενών κ.α. Το φαγητό και το κρασί μοιράστηκε μετά τις 1μ.μ.Ο σύλλογος της Στενής μοίρασε πάνω από 2000 μερίδες ρεβυθόριζο ,ο σύλλογος των Καμπιών φάβα και η εκκλησιαστική επιτροπή φασολάδα. Σύλλογοι και ιδιώτες είχαν φέρει πίτες και άλλες λιχουδιές τις οποίες μοιράζονταν με όλους. Από ένα σημείο και μετά κάποιοι έψηναν ψάρια και τα μοίραζαν στον κόσμο. Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία πολλών Γερμανών αλλά και η επίσκεψη ενός ολόκληρου λεωφορείου Ολλανδών στο χώρο. Μπράβο παιδιά και του χρόνου. Ελπίζω να μου συγχωρέστε παραλείψεις μου αλλά τα δρώμενα ήταν τόσο πολλά που δεν μπόρεσα να τα παρακολουθήσω όλα. AΠΟ dirfyspress http://youtu.be/chm_xs0DqUA http://youtu.be/QBtW1UhGVrI ΤΟΠΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΦΑΒΑ ΚΑΜΠΙΩΝ Τα χώματα των Καμπιών είναι ιδανικά για να δώσουν την άριστη ποιότητα και την εκπληκτική γεύση που κάνουν γνωστή την φάβα Καμπιών. Βασικό είδος διατροφής για τους κατοίκους όλων των χωριών της περιοχής αποτέλεσε σε δύσκολες εποχές διατροφική λύση μιας και η φάβα φύεται παντού ακόμα και στα πιο άγονα εδάφη. Η φάβα για να βγει έχει τον παιδεμό της. Την ημέρα της συγκομιδής ο καιρός πρέπει να είναι «μαλακός». Αν έχει ζέστη, ο καρπός μόλις τον πιάσεις στα χέρια διαλύεται στο χωράφι. Γι αυτό και η συγκομιδή γίνεται πάντα πολύ πρωί. Μόλις μαζεύεται μεταφέρεται στα αλώνια σε δεμάτια. Αφού τελειώνει το αλώνισμα με τα ζώα ακολουθεί το λίχνισμα. Καθώς πιάνεις με το δικούλι τη φάβα και τη σκορπάς στον αέρα, τα άχυρα φεύγουν και ο σπόρος μένει στη γη. Ακολουθεί το κοσκίνισμα . Πριν μαγειρευτεί θα αλεστεί στον χειρόμυλο, θα “τουμπανιαστεί” στο κόσκινο για να βγει το φλούδι και να μείνει μόνο η άσπρη “καρδιά” του σπόρου. ΤΣΕΡΓΙΩΤΙΚΑ ΚΟΥΚΙΑ Οι Τσέργες είναι ένα ορεινό χωριό χτισμένο επάνω σε μια πευκόφυτη πλαγιά της οροσειράς της Δίρφης. Νότια δεσπόζει η Δέλφη, η άγρια και επιβλητική κορυφή της οροσειράς . Ανατολικά εκτείνεται το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Από τις άλλες πλευρές φαίνεται σχεδόν όλη η κεντρική Εύβοια . Την 1954 το χωριό μετονομάστηκε σε Γλυφάδα λόγω του υφάλμυρου νερού που αναβλύζει κοντά στη θάλασσα. Σε αυτό το χωριό οι περισσότερες καλλιέργειες είναι άνυδρες. Τα Τσεργιώτικα κουκιά έχουν το μισό μέγεθος από τα κανονικά, αλλά είναι πεντανόστημα. Αυτά που διαθέτουμε μας τα έδωσε ο ογδοντάχρονος σήμερα Γιάννης Φρατζής, ο οποίος είναι ο μόνος ίσως καλλιεργητής που τα καλλιεργεί και τα διασώζει ακόμα. ΨΑΧΝΙΩΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ Όταν οι Ψαχνιώτισσες γύριζαν από τα χωράφια τους ήθελαν ένα όσπριο που να βράζει γρήγορα για να ταΐσουν τις οικογένειες τους. Αυτά ήταν τα Ψαχνιώτικα φασόλια τα οποία καλλιεργούνταν εκτός από τα Ψαχνά σε όλα τα χωριά της Μεσσαπίας και της Δίρφης. Τα λένε και χειμωνιάτικα επειδή μαζεύονται στο τέλος του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. Φυτεύονται τον Ιούλιο. Και όπως έλεγαν οι παλιοί καλλιεργητές «εάν έως της Αγίας Παρασκευής δεν έχει η φασολιά βγάλει τρία φύλλα, δεν θα προλάβεις να φας φασόλια». Είναι χαμοφάσουλα, δεν θέλουν δηλαδή κλάρωμα, και είναι κοντά. Τα μαζεύουν μια φορά ξερά και για πιο γρήγορη συγκομιδή τα έβγαζαν από την ρίζα και τα καθάριζαν σπίτι. ΡΕΒΙΘΙΑ Η κυρία Γεωργία Αγγέλου πριν από πάρα πολλά χρόνια είχε φέρει αυτά τα μικροσκοπικά ρεβίθια από τα Θαρούνια στο Θεολόγο και από τότε τα καλλιεργεί κάθε χρόνο με πολύ φροντίδα και αγάπη. Μπορεί να είναι πολύ μικρά σε μέγεθος αλλά είναι τα πιο γλυκά ρεβιθιά που έχετε δοκιμάσει ποτέ. ΠΕΛΙΤΙ,ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΥΒΟΙΑΣ Για την επιτυχία της εκδήλωσης από πλευράς της τοπικής ομάδας Εύβοιας του Πελίτι εργάστηκαν οι: Άκης Αντωνιάδης (υπεύθυνος της τοπικής ομάδας,) Γιάννης Μητάκης, Γιώργος Πολάτογλου, Αντώνης Σαμαρτζής, Κατερίνα Κουταλιανού, Επίσης βοήθησαν εθελοντικά και ευχαριστούμε τους Θεόφιλο Απιδόπουλο από την Φλώρινα που έφερε περίπου 2000(!) σπορόφυτα. Λίτσα Συγγελάκη (οικογενειακώς), Ιωάννα Μπρακάκη (οικογενειακώς), Σταυρούλα Πετροπούλου (με την κόρη της), Βασιλική Σιμιστήρα - Σαμαρτζή, Γιώργο Παντελή, Σπύρο Καζανόπουλο, Σταύρο Κουταλιανό, Μαρία Κουταλιανού, Θεοδόση Κουταλιανό, Παναγιώτα Λειβαδάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου